---

www.pldom-kalnik.hr Planinarski Dom Kalnik - Vrhunska jela i specijaliteti domaće kuhinje - autohtona jela prigorja

---
A+ R A-

Uskrsni krijes u Popovcu Kalničkom

E-mail Ispis PDF

Žitelji Kalnika i potkalničkih mjesta u vrijeme Uskrsa grade velike Uskršnje krijesove ili po domaći "vuzmice" koje potom pale na Uskrs. Običaj je to koji seže daleko u prošlost kada se sakupljala obrezana vinova loza, poslagivala se na hrpu, te se ono palilo rano na Uskršnje jutro.

Danas se običaj paljenja sličnog granja i obrezane vinove loze polako zanemaruje, već se grade visoke vuzmice od cjepanica drva. Za gradnju vuzmice rabi se posebna tehnika učvrščivanja drveta, te se za bolju potpalu koriste i kukuruz i slama, te automobilske ili traktorske gume.

 

alt alt

Tradicija gradnje i paljenja vuzmica nedavno je ponovno oživjela u Popovcu Kalničkom, gdje se iz godine u godinu grade najveće i najviše vuzmice, koje sežu preko 20 metara, a koje se grade i po nekoliko tjedana. U nazad nekoliko godina paljenje vuzmice nije samo običaj za žitelje potkalničkog kraja, već ono privlači i veliki broj turista iz cijele Hrvatske. Nakon paljenja krijesa okupljeni se nastavljaju družiti u društvenom domu, gdje proslava uz domaće specijalite i dobru vinsku kapljicu potraje dugo u noć...

alt